Rozsáhlé změny v ochraně zemědělské půdy

07. 10. 2024

V srpnu 2024 nabyla účinnosti velká novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Ta podstatně zjednodušuje podmínky pro provádění opatření prospěšných pro zemědělskou půdu a zemědělství vůbec (např. krajinné prvky, zadržování vody, agrovoltaika). Zároveň stanovuje přísnější pravidla pro odnímání zemědělské půdy zejména v souvislosti s výstavbou.

Rozšíření zemědělského půdního fondu

Novela částečně mění vymezení zemědělského půdního fondu. Součástí zemědělské půdy nově budou i krajinné prvky. Jejich realizace tak už nebude vyžadovat odnětí ze zemědělského půdního fondu, jako tomu bylo doposud. Toto zjednodušení je zcela zásadní, protože krajinné prvky pomáhají půdu chránit před erozí a suchem.

Orgány ochrany zemědělského půdního fondu nově získávají pravomoc prohlásit určitý pozemek nebo jeho část za součást zemědělského půdního fondu. Může se tak ale stát pouze na návrh vlastníka nebo s jeho souhlasem. Pro vlastníky to může mít výhodu zejména v podobě výrazně nižšího daňového zatížení.

Jaké změny nás čekají v oblasti ochrany zemědělské půdy? To vše se dozvíte na kurzu

Ochrana zemědělského půdního fondu v souvislosti s výstavbou

Podmínky odnímání zemědělské půdy

Zpřesňují a zpřísňují se zásady plošné ochrany zemědělského půdního fondu – tedy podmínky odnímání zemědělské půdy při územním plánování a při povolování konkrétních záměrů. Nově se zdůrazňuje, že by měla být přednostně odnímána půda navazující na zastavěné území. Prioritou také má být realizace kapacit podlažní plochy budov ve více podlažích.

Dále se zavádí zákaz odnímat nejkvalitnější zemědělskou půdu (I. a II. třídy ochrany podle bonity) pro záměry pro obchod nebo skladování o rozsahu větším než 1 ha nebo pro záměry konvenčních fotovoltaických elektráren. Platí zde však dlouhé přechodné období do 1. ledna 2035.

Dochází také k posílení motivační funkce odvodů za odnětí zemědělské půdy. Navyšují se výpočtové koeficienty pro půdu všech tříd ochrany. Vedle toho se zavádí nové faktory zvyšující odvody, zejména umístění záměru v evropsky významné lokalitě nebo ptačí oblasti. Podstatně vyšší odvody se dále budou týkat záměrů pro obchod, výrobu nebo skladování na pozemcích, které nenavazují na zastavěné území.

Odvody za záměry realizované „načerno“ bez povolení podle stavebního zákona budou dvacetinásobné. Zároveň se v těchto případech nebude možné dovolávat osvobození, i kdyby se jinak jednalo o záměr, který od odvodů osvobozený je.

Agrovoltaika

Za účelem posílení obnovitelných zdrojů energie a energetické nezávislosti zemědělců se zavádějí zvláštní – zjednodušená – pravidla pro tzv. agrovoltaiku. Umístění solárních panelů např. na vinicích, chmelnicích či v ovocných sadech za současného zemědělského obhospodařování této půdy (tj. kombinované využití půdy) nebude při splnění zákonných podmínek vyžadovat odnětí ze zemědělského půdního fondu. Bude pouze podmíněno souhlasem orgánu ochrany zemědělského půdního fondu, jehož získání bude administrativně výrazně méně náročné než odnětí půdy pro konvenční fotovoltaiku.

Obdobně nebude nutné odnětí, nýbrž jednodušší souhlas, půjde-li o realizaci rybníků s chovem ryb nebo vodní drůbeže nebo opatření potřebných k zajišťování zemědělské výroby na zemědělské půdě.

Podobné články

07. 10. 2024
Práva k nemovitostem v novém stavebním zákonu

Nový stavební zákon postupně nabíhá do praxe stavebních úřadů. Jeho správná aplikace v řadě případů vyžaduje znalost právních vztahů k nemovitostem –…

Digitální veřejné správa a umělá inteligence aneb konec úředníků v Čechách?

Předmětem příspěvku je modernizace veřejné správy za využití digitalizace a prvků umělé inteligence. Tomuto tématu se zaměřuji ve své práci…

Opět nás čeká volební podzim

Ještě zcela neodzněly ohlasy, komentáře a různé analýzy výsledků posledních červnových voleb do Evropského parlamentu a už se budeme pomalu…

Zákoník práce čekají velké změny

Poslanecká sněmovna na jaře 2024 projednává novelu zákoníku práce týkající se odborů, mimořádných a zaručených mezd. Druhou novelu zákoníku práce,…